Mniszek lekarski i mlecz to bardzo podobne do siebie rośliny. Jedna z tych roślin jest jadalna, a druga trująca. Niedoświadczona osoba może łatwo te dwa gatunki chwastu pomylić. Dlatego warto poznać dokładnie każdą z tych roślin, aby świadomie używać tej, która ma na nasz organizm zbawienny wpływ.
Spis treści:
- Jak rozpoznać mniszek lekarski i mlecz?
- Mniszek lekarski – jak go jeść?
- Jak uprawiać mniszek lekarski mniszek w ogrodzie?
Jak rozpoznać mniszek lekarski i mlecz – różnice i podobieństwa
Mniszek lekarski oraz mlecz mają żółte kwiaty bardzo do siebie podobne. Ich kwiatostany to pękate główki z bardzo dużą ilością wąskich żółtych płatków. Gdy zaczynają przekwitać, zamykają się, by ponownie otworzyć już jako puchata kulka. Składa się ona z licznych parasolowatych nasion.
Mlecz i lekarski mniszek mają również bardzo podobne liście. Ich brzegi są ząbkowane i układają się w rozetkę. Jest jednak pewna cecha, która pozwala zdemaskować mlecza. Lekarski mniszek ma liście gładkie z obydwu stron (wierzchniej i spodniej), natomiast liść mlecza pokryty jest miękkimi włoskami. Znając tę cechę, już nigdy nie pomylisz tych dwu roślin.
Łodyga mniszka jest rurkowata, wewnątrz pusta. Po przełamaniu, ze ścianki łodygi wypływa biały sok (podobnie jest u mlecza).
Mniszek lekarski – jak go jeść?
Cała roślina mniszka lekarskiego jest jadalna, nawet korzeń (wykopuje się go jesienią, oczyszcza z ziemi i suszy). Liście i łodygi oraz kwiaty można używać od wiosny do jesieni w formie świeżej, a zimą suszonej oraz jako macerat lub wyciąg alkoholowy albo miód zrobiony przez pszczoły.
Z liści i łodyg można przygotować sałatkę wiosenną, a z koszyczków kwiatowych pozyskać susz lub macerat np. jako oliwka do twarzy. Kilka kwiatów warto dodać do przygotowanej sałatki. Roślinę w sałatce można łączyć z orzechami, sezamem, oliwą z oliwek lub innymi olejami roślinnymi tłoczonymi na zimno. Świetnie pasuje do tej zieleninki arbuz lub rzodkiewka, szczypiorek, majonez albo tofu lub inny ser.
Z mniszka przygotowuje się nalewki, syropy, wyciągi oleiste. Pszczoły produkują pyszny miód kremowy w barwie i konsystencji. Kanapka razowego chleba z takim miodem oprószona dodatkowo żółtymi płatkami mniszka smakuje wyśmienicie. Możemy też zaparzyć sobie z kwiatów mniszka pyszną herbatkę. Aby spełniła swój prozdrowotny walor, wypijamy napar bez słodzenia go żadnym cukrem, słodzikiem ani miodem
Co zrobić z fusami z mniszka lekarskiego po wypiciu z niego herbatki?
Fusy z herbatki mniszkowej nadal zawierają składniki odżywcze, dlatego wykorzystajmy je np. do zupy lub kaszy na drugie danie. Fusy z mniszka możemy wymieszać z łyżeczką miodu i zjeść, przygryzając owsianym ciasteczkiem lub kromką chleba.
Jak uprawiać lekarski mniszek w ogrodzie?
Mniszek lekarski jest niewymagający. Lubi stanowiska słoneczne i wilgotne, bardzo dobrze rośnie mu się wśród trawy. Mniszek uznawany jest przez wielu posiadaczy trawiastej murawy za uporczywy chwast. Narzekają, że ciężko go wyplenić, bo zapuszcza głęboko swoje korzenie i trudny jest do wyrwania, gdyż mocno się trzyma gleby. Zamiast walczyć z tą samosiejką, lepiej pozwolić jej się rozwijać i zasilać trawnik coraz to nowymi kępkami. Żółte oczka wśród zieleni to piękny widok.
Wyrósł Ci na trawniku dmuchawiec? Dotknij jego liści. Jeśli są gładkie, pozostaw go na murawie. Pozwól mu się rozprzestrzenić. Trawnik stanie się milszy dla oka, a Ty zyskasz wspaniałe naturalne lekarstwo na wiele schorzeń, a także jako naturalny preparat witaminowo mineralny, który będzie idealny po zimie. Zanim zaczniesz kosić trawnik, zetnij nisko całego mniszka i wykorzystaj go na zupę lub na potrawy proponowane powyżej.
Nie ma sensu walczyć z mniszkowym „chwastem”. Pomyślmy o zastąpieniu sztucznych nawozów do trawnika na ekologiczne, aby mniszek mógł nam służyć jako zdrowa przekąska i wspaniały lek na wątrobę, trzustkę, żołądek. Zadba też o nasz układ moczowy. Samo zdrowie, które będzie rosło na naszej murawie przed domem to darmowa podaż witamin, związków mineralnych i innych substancji ważnych dla naszego organizmu.