Poznaj zalety picia zakwasu z buraka!
Zakwas z buraków to wyjątkowo tani i skuteczny sposób, aby pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu i szybko zauważyć u siebie lepsze samopoczucie. Już same buraki stanowią ogromne źródło cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, a poddane naturalnej fermentacji stają się dodatkowo probiotykiem. Zakwas buraczany można kupić w sklepie lub samodzielnie go przygotowywać. Dlaczego warto to robić? Poniżej znajduje się kilka powodów, dla których jest on jednym z najbardziej cenionych zakwasów warzywnych.
Co zawiera zakwas z buraków?
Zakwas przygotowywany jest z buraków czerwonych, słonej wody, czosnku i przypraw w postaci ziela angielskiego oraz liści laurowych. Nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków, które mogłyby odstraszyć zwolenników naturalnych rozwiązań. W wyniku naturalnej fermentacji powstaje zakwas o charakterystycznym smaku i stanowiący bogactwo witamin czy składników mineralnych. Przygotowany w ten sposób zakwas jest źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C, A, E i K. Znajduje się w nim również sporo składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a należą do nich na przykład magnez, wapń, potas czy miedź.
Jakie właściwości ma zakwas z buraka?
Zakwas z buraka jest przede wszystkim naturalnym probiotykiem, który fantastycznie wpływa na florę jelit. Zbawienny wpływ na przemianę materii oraz pracę układu pokarmowego przekłada się w tym wypadku na mniejsze problemy z utratą dodatkowych kilogramów, ale również na zniwelowanie uporczywych dolegliwości żołądkowych. W związku z tym, że jego podstawowym składnikiem są buraki, ma korzystny wpływ na krew, oczyszcza ją i jest zalecany osobom cierpiącym na niedokrwistość. Jest używany do wspomagania funkcji odpornościowych i przyśpiesza rekonwalescencję po różnego rodzaju infekcjach i wirusach. Warto również dodać, że regularne picie zakwasu z buraka wspomaga pracę serce, nerek i wątroby, zwalcza stany zapalne w organizmie, zapobiega anemii, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu, a także zwiększa wydolność organizmu. Badania wykazują również, że włączenie zakwasu buraczanego do swojego jadłospisu znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.
Zakwas a sok z buraka – czym się różnią?
Oba te napoje mają wiele cennych właściwości. Ze względu na wysoką zawartość buraków wpływają nie tylko na pracę wielu organów wewnętrznych, ale również na urodę, poprawiając kondycję skóry, włosów czy paznokci. Są też w stanie redukować poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie. Zakwas różni się od soku nie tylko kwaskowatym, orzeźwiającym smakiem, ale również właściwościami probiotycznymi, których nabiera w procesie fermentacji. Dzięki nim ma bardzo dobry wpływ na pracę układu trawiennego, redukując problemy z zaparciami, bólem brzucha czy częstymi niestrawnościami. Przyśpieszając metabolizm pozwala dbać o smukłą sylwetkę, a z kolei zawarte w nim bakterie wspomagają oczyszczanie organizmu i układ odpornościowy.